lasuchowoW dniu 29. 06. 2018 r. zakończył się ogólnopolski projekt edukacyjny „Łasuchowo, ale zdrowo” zainicjowanego przez Przedszkole nr 56 „Niezapominajka” we Wrocławiu. Dzieci z grupy Pani Karoliny Urbanowskiej miały okazję brać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez mamę Milenki, panią Agnieszkę Żegleń-Leśniowską. Relacja znajduje się pod adresem:
http://www.mzs6gorlice.pl/aktualnosci-przedszkola/1586-warsztaty-kulinarne.html

Ponadto warunkiem udziału w projekcie było podesłanie przepisu na zdrowy posiłek, który powinien znaleźć się w książce kucharskiej małych łasuchów. My postawiliśmy na deser - bezglutenowe ciasto "Magiczna fasola", które upiekliśmy na warsztatach. Przepis został nieco zmodyfikowany, by każdy w zaciszu domowym mógł przygotować to pyszne ciasto.
Od września nastąpi wymiana przepisów i kontynuacja działań.
Poniżej podajemy nasz przepis i życzymy smacznego :}
Karolina Urbanowska

4CIASTO BEZGLUTENOWE MAGICZNA FASOLA
Skład:
1 puszka fasoli czerwonej
1 banan (duży)
2 jajka
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao ciemne
1 łyżka oleju kokosowego
Możliwe alergeny: jajko kurze, miód, kakao, olej kokosowy.
Wykonanie:
Fasolę i banana blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, olej kokosowy i miód blendując lub mieszając mikserem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremki "keksówki". Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni. Trzeba jednak pamiętać, iż każdy piekarnik inaczej grzeje, więc polecam pod koniec pieczenia wykonywać "test patyczka". SMACZNEGO!

28

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 Template.