Realizując roczny plan pracy w miesiącu marcu w każdej grupie przedszkolnej zorganizowane zostały dwa ciekawe zajęcia związane ze zdrowym odżywianiem dzieci.
7 marca bohaterami dnia były owoce egzotyczne – czyli nowe smaki, egzotyczny wygląd i czasem trudne nazwy do powtórzenia. Niektóre owoce dzieci znały doskonale, inne miały okazję spróbować po raz pierwszy.
Wszyscy byli zdania, iż są one pyszne i chcą, aby częściej pojawiały się na ich stołach. Nie zabrakło smakowania soku z egzotycznego owocu oraz zabaw i konkursów . Podczas zajęć plastycznych przedszkolaki utrwalały nazwy owoców i ich wygląd kolorując zabawne obrazki. Bardzo dziękujemy rodzicom za przyniesienie owoców – przy Waszym wsparciu to był prawdziwie pyszny dzień!
21 marca wiosnę przedszkolaki przywitały organizując „Dzień zielonych warzyw i owoców”. Dzieci po raz kolejny samodzielnie przygotowywały sobie śniadanie. Na talerzykach przedszkolaków dominowały zielone warzywa: szczypiorek, sałata, ogórek. Na obiad dzieci zajadały się pyszną zdrową zupką brokułową.
Głównymi celami tych zajęć było: kształtowanie postawy prozdrowotnej, poznanie wartości odżywczych owoców egzotycznych i zielonych warzyw i owoców oraz uświadomienie dzieciom roli warzyw i owoców w codziennej diecie.
Agnieszka Gucwa