DSCN0359W ramach projektu "Wiem, co jem. Żyję i rosnę zdrowo" uczniowie kl.3b wzięli udział w cyklu zajęć "Zamieniam chipsy na owoce i warzywa". Celem projektu jest propagowanie zdrowego stylu życia na co dzień oraz zapoznanie dzieci z zasadami zdrowego odżywiania się.
30.09 2014 odbyła się lekcja w sklepie spożywczym, dziale owocowo- warzywnym. Podczas zajęć uczniowie rozpoznawali owoce i warzywa, wyszczególniając jakie części roślin są jadalne, równocześnie proponując, jakie potrawy możemy zrobić z każdej z nich.

Następnie odgadywali z zasłoniętymi oczami nazwy owoców i warzyw, omawiając ich kształt i zapach. Na koniec zajęć każdy został obdarowany figą i granatem, aby w domu opisać wygląd i smak tych owoców.


21.10 i 04.11. to dni, na które wszyscy czekali z dużą niecierpliwością. Wszyscy, zaopatrzeni fartuszki, przyszliśmy do pracowni technologii gastronomicznej w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Puławskiego. Zajęcia przeprowadziła mgr technologii żywienia Anna Rząca. Najpierw mycie rąk i przygotowanie się do zajęć. Następnie losowanie numerów stanowisk pracy oraz ustalenie zasad. Potem krótka i ciekawa część teoretyczna, i wreszcie- wspólne z wolontariuszkami przyrządzanie potraw, były to: 21. października: koktajl bananowy, koktajl truskawkowy, napój miodowo-cytrynowy i dwie sałatki: pomidorowa i ogórkowa, 4. listopada: koktajl borówkowy, surówka z marchewki i jabłka, surówka z selera i surówka z kapusty i marchewki. Oprócz wspólnego biesiadowania uczestnicy napisali test sprawdzający świeżo zdobyta wiedzę. Wyniki testu były rewelacyjne. W nagrodę za wynik testów, po każdych zajęciach dzieci otrzymały owoce. Podziękowania kierujemy na ręce:
Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu za sfinansowanie produktów, p. Mariusza Filara -właściciela sklepu Centrum przy ul.Kościuszki -za umożliwienie przeprowadzenia zajęć, p. Anny Rzący nauczycielce Zespołu Szkół Zawodowych ul. Niepodległości 5 w Gorlicach- za zorganizowanie i przeprowadzenie zajęć i opiekę nad wolontariuszkami 7 wolontariuszkom klasy 4 c i 14 wolontariuszkom z 4 d Technikum Gastronomicznego.

Pytania testowe po zajęciach nr 1. w Pracowni Technologii Gastronomicznej w dniu 21.10.2014

1.Jaki składnik sałatki pomidorowej wspomaga organizm w uzyskaniu energii?
a. karoten pomarańczowy b. kwasy organiczne c. woda d. potas
2. Jedząc sałatkę z dużą ilością cebuli bronimy organizm przed:
a. nadmiernym apetytem b. czkawką c. sennością d. przeziębieniem
3. Jaki składnik cebuli powoduje, że przy jej krojeniu płaczemy?
a. kwasy b. olejki eteryczne c. siarka
4. Kiedy jemy desery truskawkowe wspomagamy pracę:
a. wątroby b. mięsni c. płuc d. serca
5. Na co dobrze wpływa napój cytrynowo- miodowy?
a. na paznokcie b. na włosy c. na kości d. na mózg

Pytania testowe po zajęciach nr 2 w Pracowni Technologii Gastronomicznej w dniu 04.11.2014.

1. Co takiego jest w marchewce, co nie pozwala nam oślepnąć?
a. cukier b. waga korzenia c. karoten
2. Które warzywo jednocześnie wzmacnia odporność i ułatwia trawienie?
a. marchewka b. ogórek c. pietruszka d. kapusta
3. Jeśli będziemy jeść potrawy z borówkami to wzmacniamy
a. wzrok b. słuch c. węch
4. Jakie potrawy jadają gwiazdy filmowe, aby zachować smukłą sylwetkę?
a. budyń malinowy b. kapustę z kotletem c. surówka z selera d. parówkę z ketchupem
5. Jakie warzywo używamy, aby mieć piękną cerę?
a. jarmuż b. kalafior c. ziemniak d. marchewka

Lucyna Ciszczoń

 

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 Template.