DSC00365Czy wiecie ile to satysfakcji zrobić samodzielnie własny bochenek chleba? I jak ten chleb bardzo smakuje rodzinie? My wiemy. 19. września klasa 3b pojechała na wycieczkę do Jastrzębiej. W gospodarstwie agroturystycznym "U Dajany" mieliśmy 5-godzinne zajęcia warsztatowe. Najpierw mogliśmy poznać inny sposób uzyskiwania mąki, niż znaliśmy z młyna. Obserwowaliśmy jak wiatrak miele zboże na mąkę.

Niektórzy z nas sami kręcili kamiennymi żarnami. W kuchni wyrabialiśmy i formowaliśmy chleby, które po wyrośnięciu pieczone były w piecu chlebowym. Własnoręcznie wyrabialiśmy także ciasto kruche na rogaliki i każdy formował swój rogalik z wybranym nadzieniem. Nauczyliśmy się też wykonywać "prouziaki", czyli placuszki z sodą pieczone do blasze kuchennej. Wspólnie ucztowaliśmy: najpierw jedliśmy żurek ugotowany na żytnim zakwasie, później nasze własne rogaliki. Innymi atrakcjami było kiszenie kapusty, dojenie kozy czy poznanie zwierząt hodowlanych. Dziękujemy Stowarzyszeniu Wolontariat za sfinansowanie naszej wycieczki.

Lucyna Ciszczoń

 

Tuesday the 4th. . Joomla 3.0 Template.