Skąd bierze się chleb na naszych stołach i w kanapówkach? A skąd mąka na chleb? Jaka jest "droga" od ziarenka do bochenka? Na te i inne pytania klasa 3b szukała odpowiedzi podczas wycieczki do młyna w Jankowej. To była ciekawa wyprawa. Najpierw uczniowie zostali oprowadzeni po młynie, zapoznali się z urządzeniami, nazwami maszyn i urządzeń, sposobem przetwarzania ziarna.
Póżniej zadawali mnóstwo pytań, na które oprowadzający nas właściciele dokładnie i fachowo odpowiadali. Na koniec dzieci w 5-osobowych grupkach "przeszły" drogę ziarna obserwując pracujące maszyny. Chętnie próbowały jak smakują otręby, jak pachnie świeża mąka, czy dotykiem mozna rozróżnić mąkę na chleb od mąki razowej oraz jak wygląda ziarno orkiszowe przed i po zmieleniu. Na koniec wszyscy zostali poczęstowani słodkościami. Dziękujemy włascicielom młyna za wizytę, a Stowarzyszeniu Centrum Wolontariatu za sfinansowanie przejazdu.
Lucyna Ciszczoń