Czy wiecie ile to satysfakcji zrobić samodzielnie własny bochenek chleba? I jak ten chleb bardzo smakuje rodzinie? Trzecioklasiści wiedzą! W dniach 9, 10 i 12 października klasy 3 a, b i c pojechały na wycieczkę do Jastrzębiej. W gospodarstwie agroturystycznym "U Dajany" uczestniczyły w zajęciach warsztatowych. Najpierw poznali inny sposób uzyskiwania mąki niż w młynie. Obserwowali jak wiatrak miele zboże na mąkę. Każdy z uczestników sam kręcił kamiennymi żarnami. W kuchni wyrabiali i formowali chleby, które po wyrośnięciu pieczone były w piecu chlebowym.
Własnoręcznie wykonali także ciasto krucho-drożdżowe na rogaliki i każdy formował swój rogalik z nadzieniem. Dzieci piekły także podpłomyk i wyrabiały ręcznie masło. W programie znalazło się wspólne ucztowanie: najpierw podpłomyk z masłem, potem żurek ugotowany na żytnim zakwasie, później własne rogaliki i napar ziołowy. Innymi atrakcjami była wycieczka do lasu (klasy 3b i 3c) i kiszenie kapusty oraz wycieczka na grządki warzywne (klasa 3a) oraz poznanie zwierząt hodowlanych. Z wyjazdu każdy wrócił z mnóstwem wrażeń oraz własnym bochenkiem chleba
Lucyna Ciszczoń